otkup soje

Soja

Soja

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 - 24 %) i bjelančevina (35 - 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za ishranu stoke te u razne industrijske svrhe. U prehrani i industriji upotrebljava se u raznim oblicima kao što su: sojino mlijeko, sir poznat kao tofu, brašno, ulje, umak, briketi itd.

Soja je jedan od najboljih predusjeva za mnoge ratarske kulture. Najbolji predusjevi za soju su strne žitarice, šećerna repa i kukuruz, a najnepovoljniji predusjevi su suncokret i ozima uljana repica. Na istu njivu soja može doći nakon 2 - 4 godine.

U Europu je donesena 1692. god. zahvaljujući botaničaru Engelbertu Kaemferu. Njezin uzgoj u Europi počinje u 19 stoljeću.

Na naše prostore soja je donesena početkom 20. stoljeća. Značajna proizvodnja počinje 1934. godine izgradnjom tvornice ulja u Zagrebu. Soja po proizvodnji zauzima peto mjesto u svijetu, odmah poslije riže, pšenice, ječma i kukuruza. Najveći proizvođač soje je SAD, zatim Brazil, Argentina, Kina, Indija.

Poveznice: